Book et ophold

Se ledige værelser

Hotel Saxkjøbings historie

Hotel Saxkjøbing har i mere end 200 år været samlingspunkt for indbyggerne i den lille købstad, Sakskøbing – og kunne i 2010 fejre 175 års jubilæum for bevilling som Kongeligt Privilegeret Kro.

Til trods for flere gennemgående ombygninger, tilbygninger og moderniseringer gennem mange år står den bygningsmæssige kerne stadig intakt, og i dag er bygningen fredet.

Helt tilbage i 1835 fik Hotel Saxkjøbing tildelt prædikatet ’Kgl. Privilegeret Kro’, der gav hotelværten ret til selv at destillere snaps, brygge øl og bage brød, og siden dengang har hotellet fulgt Lolland-Falsters op- og nedture.

Hotellets store teatersal blev indviet i 1897 og har i tidernes løb huset alt fra østprøjsiske flygtninge i krigens sidste dage til gymnastikopvisninger, revyer og koncerter med bl.a. Sir Henry og Eric Clapton – dog længe før han blev berømt. Gasolin har også spist middag i restauranten og tilbragt en nat på ’Byens Hotel’.

Hotellets sidefløj var oprindeligt en stor hestestald for tilrejsende, der skulle besøge Sakskøbing under byens torvedage. I 1950’erne blev stalden ombygget til krostue, der var berømt og berygtet for både biksemad og bank.

Opsving og nedtur

I begyndelsen af 1970’erne, da EF-medlemskabet sikrede landbruget en bedre indtjening, oplevede Hotel Saxkjøbing en ny guldalder. I hotellets baggård udvidede man (i moderigtig 70’er byggestil) med to store selskabslokaler samt en lejlighed til værtsparret, der nu var arbejdsgivere for 18 fuldtidsansatte og et større antal løsarbejdere.

De gode tider varede dog ikke ved. Sakskøbing blev op igennem 1980’erne langsomt affolket – i takt med at byens industrihavn, sukkerfabrikken og skibsværftet blev udfaset. Hotellet blev omdannet til Asylcenter – og man solgte en stor del af værelsernes og restaurantens oprindelige inventar. Da asylansøgerne blev til statsborgere i begyndelsen af 1990’erne, forsøgte man sig med restaurant og hotel igen, men publikum svigtede på trods af tidstypiske møbler og tiltag som Pool Café og Bøfhus. Snart lukkede restauranten, kun hotellet kørte videre på vågeblus.

De seneste år er landsdelens negative udvikling nok engang vendt, og sommeren 2006 kastede hotellets nuværende ejere deres kærlighed på det gamle hotel med ønsket om at skabe en dejlig oase væk fra byens stress og jag.

Hotel Saxkjøbings historie er beskrevet og udgivet som bog.